Britt Boutros Ghali – maleri

Billedkunstner Britt Boutros Ghali i Nyksund ART Gallery – her sammen med gallerist og daglig leder Marie Elisabeth Mjaaland. Foto:  Svein Erik Tøien.

Billedkunstner Britt Boutros Ghali (født 1937 i Svolvær) er en av Norges mest kjente kunstnere i utlandet. Hun er oppvokst på Sortland i Vesterålen, men har i mer enn 40 år bodd i Kairo i Egypt der hun har sitt atelier i en båt på Nilen.

Britt studerte maleri og skulptur under Ellen Christensen og Ferdinand Lund i Oslo på slutten av 1950-tallet. Sin første separatutstilling holdt hun i Paris i 1965, og har siden da stilt ut internasjonalt gjennom hele sin karriere.

Britt kom tidlig i kontakt med abstrakt ekspresjonisme, og deltok på 1960- og 70-tallet i den abstrakte ekspresjonistiske bevegelsen i Europa – en kunstretning som fortsatt  gjør seg sterk gjeldende i hennes kunstneriske virke.

I 1994 mottok Britt Boutros Ghali som den første kunstner etter Edvard Munch den kongelige utmerkelsen «St. Olavsmedaljen» for sitt fremme av Norge i utlandet gjennom sin kunst.

Britt Boutros Ghali er en meget ettertraktet og produktiv verdenskunstner, og hennes arbeider er å finne i offentlige og private samlinger over hele verden. Våren 2017 er Britt aktuell med en stor retrospektiv utstilling i Kairo – «Forty Years in Egypt» – og som så langt har vært en kjempesuksess både hva gjelder publikumsbesøk og salg.

Britt Boutros Ghali begynte for noen år siden – så og si over natten – å male en rekke kvinneportretter hun kaller «Women of my world». Det er kvinner som på en særlig måte utstråler indre stryke, verdighet og harmoni, og som samtidig på forskjellige måter formidler inspirasjon og trekk fra Nord-Afrikas fargerike og eksotiske miljø.

«Dette er malerier som skaper seg selv», forteller Britt Boutros Ghali. Når Britt maler går hun bortenfor sitt ego og kommer i kontakt med en god energi som ønsker å bli manifestert gjennom henne, og som hun overgir seg til. Og noen ganger blir hun selv overrasket over hva som dukker opp på lerret, forteller hun.

I forbindelse med Fortellerfestivalen i Nyksund høsten 2016 åpnet Nyksund ART Gallery en separatutstilling med «Britt Boutros Ghali og hennes damer». Det ble en virkelig publikumssuksess hvor folk valfartet fra hele regionen for å få se «damene». Men så har da disse maleriene kun vært utstilt noe få plasser i verden: Kairo og Luxor i Egypt, Jidda og Riyadh i Saudi-Arabia, New York og Washington i USA, og Hardanger og Nyksund – i Norge!

Nyksund ART Gallery er så heldig å få ha Britt Boutros Ghali som hovedstiller på «Summer Exhibition 2017» – da både med «Britts damer» og abstrakte malerier. Vi gleder oss! 🙂

Fra åpningen av utstillingen «Women of my World» med Britt Boutros Ghali i Nyksund ART Gallery. Foto: Marie Elisabeth Mjaaland.

Her er noen eksempler på malerier som for tiden er til salgs i Nyksund ART Gallery… 🙂

Velkommen til NYKSUND KURS & RETREATGÅRD- en vidunderlig liten edelsten ved havet!