Brit Fuglevaag – billedvev


Tekstilkunstner BRIT HALDIS FUGLEVAAG (født 1939 i Kirkenes) er etter fem år tilbake som hovedutstiller i Nyksund ART Gallery! 🙂

På denne utstillingen, som vil stå frem til jul 2021, stiller Brit Fuglevaag ut 11 billedtepper. Flere av teppene er spesielt laget til denne anledningen, f.eks. hovedteppet «Ved havet» (103 x 93 cm), se ovenfor.

Brit Fuglevaag har sin utdannelse fra bl.a. Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (1959-1963, hvor Brit senere ble skolens første kvinnelige professor i tekstilkunst), og fra Kunstakademiet i Warszawa (1963-1964).

Spesielt året som polsk statsstipendiat i tekstilkunst kom til å få stor betydning for Brits videre kunstneriske virke.

I Polen arbeidet tekstilkunstnere sammen og på lik linje med billedhuggere, skulptører, malere og andre kunstnere, mens man i Norge så på tekstil og billedvev som håndarbeid og nyttevev. Det gav Brit stor frihet, og hun ble mer opptatt av rom og komposisjon, samtidig som hun begynte å eksperimentere med utradisjonelle materialer som sisal og hamp.

Vel hjemme i Norge igjen slo Brit Fuglevaag umiddelbart igjennom. Brit debuterte på Høstutstillingen i 1965, og har siden da vært en tradisjonsfornyer og trendsetter innenfor eksperimentell tekstilkunst, nasjonalt så vel som internasjonalt.

I år er det 60 år siden Brit Fuglevaag begynte å stille ut i inn- og utland. Hun har mottatt prestisjefylte priser, utført en rekke offentlige utsmykkinger, og er innkjøpt av de fleste store kunstinstitusjoner i Norge som f.eks. Nasjonalgalleriet, Museum for Samtidskunst, og Kunstindustrimuseene i Trondheim, Oslo og Bergen.

Brit har også vært politisk aktiv, suttet i utallige komiteer og råd, bl.a. i Norsk Kulturråd, og vært en ledende aktør innenfor norsk tekstilkunst i mer enn 50 år.

Brit Fuglevaag tegner, skisserer, vever, monterer, og holder utstillinger fortsatt i en alder av 82 år. «Å veve er en måte å leve», sier hun.

Brit Fuglevaags imponerende CV finner du her

Brit Fuglevaag: «Landskap» (85 x 122 cm)

Brit Fuglevaag: «Det var en gang» (65 x 81 cm)

Brit Fuglevaag: «Ut mot havet» (120 x 94 cm)

Brit Fuglevaag: «Blomsterhavet, juli 2011» (100 x 71 cm)

Fra åpningen av «Summer Exhibition 2016»: Ordfører i Øksnes kommune, Karianne B. Bråthen, i samtale med Brit Fuglevaag.

Brit Fuglevaag og gallerist Marie Elisabeth Mjaaland i Nyksund, Vesterålen – juni 2021.

Sommerutstilling 2021

Velkommen til NYKSUND KURS & RETREATGÅRD- en vidunderlig liten edelsten ved havet!