Brit Fuglevaag – billedvev


«Hans Majestet Kongen har utnemnt professor og tekstilkunstnar Brit H. Fuglevaag, Oslo til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Brit H. Fuglevaag får utmerkinga for innsatsen sin for norsk tekstilkunst.» (Det norske Kongehus 24.08.2023)

(bilde)

Tekstilkunstner BRIT HALDIS FUGLEVAAG (født 1939 i Kirkenes) har siden 2016 vært fast utstiller i Nyksund ART Gallery! 🙂

Brit Fuglevaag har sin utdannelse fra bl.a. Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (1959-1963, hvor Brit senere ble skolens første kvinnelige professor i tekstilkunst), og fra Kunstakademiet i Warszawa (1963-1964).

Spesielt året som polsk statsstipendiat i tekstilkunst kom til å få stor betydning for Brits videre kunstneriske virke.

I Polen arbeidet tekstilkunstnere sammen og på lik linje med billedhuggere, skulptører, malere og andre kunstnere, mens man i Norge så på tekstil og billedvev som håndarbeid og nyttevev. Det gav Brit stor frihet, og hun ble mer opptatt av rom og komposisjon, samtidig som hun begynte å eksperimentere med utradisjonelle materialer som sisal og hamp.

Vel hjemme i Norge igjen slo Brit Fuglevaag umiddelbart igjennom. Brit debuterte på Høstutstillingen i 1965, og har siden da vært en tradisjonsfornyer og trendsetter innenfor eksperimentell tekstilkunst, nasjonalt så vel som internasjonalt.

Brit Fuglevaag har stilt ut i mer enn 60 år på utallige utstillinger i inn- og utland, mottatt prestisjefylte priser, utført mange offentlige utsmykninger, undervist, vært politisk aktiv, m.m., og suttet i en rekke komiteer og råd, bl.a. i Norsk Kulturråd.

Brit Fuglevaags tekstilkunst er innkjøpt av private såvel som offentlige kunstinstitusjoner – i Norge av bl.a. Nasjonalgalleriet, Museum for Samtidskunst, og Kunstindustrimuseene i Trondheim, Oslo og Bergen.

Brit Fuglevaag holder utstillinger og arbeider fortsatt hver dag – tegner, skisserer, vever og monterer – i en alder av nærmere 85 år. «Å veve er en måte å leve», sier hun.

Brit Fuglevaags imponerende CV finner du her

Brit Fuglevaag: «Lviv (Ukraina)» (66 x 72 cm)

Brit Fuglevaag: «Dei gamle fjeld» (67 x 64 cm)

Brit Fuglevaag: «Landskap», 85 x 122 cm – til salgs i Nyksund ART Gallery

Brit Fuglevaag foran billedveven «Ut mot havet» (126 x 91 cm) i Nyksund ART Gallery, juni 2021. (Solgt)

Brit Fuglevaag: «En rose», 51 x 62 cm (Solgt)

Brit Fuglevaag: «Det var en gang», 65 x 81 cm. (Solgt)

Brit Fuglevaag: «Ut mot havet», 120 x 94 cm. (Solgt)

Brit Fuglevaag: «Blomsterhavet, juli 2011», 100 x 71 cm – til salgs i Nyksund ART Gallery.

Fra åpningen av «Summer Exhibition 2016»: Ordfører i Øksnes kommune, Karianne B. Bråthen, i samtale med Brit Fuglevaag.

Brit Fuglevaag og gallerist Marie Elisabeth Mjaaland i Nyksund, Vesterålen – juni 2021.

Velkommen til NYKSUND KURS & RETREATGÅRD- en vidunderlig liten edelsten ved havet!