10th SUMMER EXHIBITION 2024

De to tekstilnestorene BRIT FUGLEVAAG (85) og SIRI BLAKSTAD (85) er hovedutstillere på Nyksund ART Gallerys 10. sommerutstilling – «SUMMER EXHIBITION 2024» – med utstillingen «LIVSTRÅDER».

Oppdatering, åpningstider m.m.:

«Summer Exhibition 2024» står til 15. september, og er en salgsutstilling. Fra 12. august er de faste åpningstidene lørdag og søndag kl 14-17.

Vi åpner også på forespørsel (+47 99 38 12 77 eller +47 951 33 516).

Har du behov for overnatting, se her: https://nyksundretreat.com/aktuelle-arrangementer/overnatting-priser/

Om utstillingen «LIVSTRÅDER»

Brit Fuglevaag og Siri Blakstad har begge røtter i nord. Brit er født i Kirkenes 1939 men vokste opp i Trondheim, og Siri er født 1938 og vokste opp i Asker, men med besteforeldre fra Bodø (Christian og Anna Sofie Jakhelln). Både Brit og Siri har en omfattende internasjonale karriere, og er fornyere av norsk billedvev. Og de arbeider fortsatt – Brit med billedvev, Siri med maleri og fra høsten også vev.

«Å veve er en måte å leve», sier Brit Fuglevaag.

Brit og Siri ble kjent med hverandre i 1959 da de begynte på tekstillinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Oslo. De ble raskt gode venninner, og har fulgt hverandre siden.

Etter avsluttet 4-årig tekstilutdannelse ønsket begge å studere videre på akademinivå, men Norge manglet slik utdannelse. Begge søkte polsk statsstipend for studier ved Kunstakademiet i Warszawa – Brit i 1963, og Siri i 1964 – og begge ble tilbudt plass.

Polen var på denne tiden et avantgardeland for nyskapende kunst i Europa. Vev ble sett på som fri kunst, og var likestilt andre kunstdisipliner som maleri og skulptur. Eksperimentet ble dyrket, og man tok i bruk alle slags materialer, f.eks. kraftig tauverk, hestehår og sisal. De forskjellige grove materialene førte tredimensjonalitet i det tekstile uttrykket, og banet vei for tekstilrelieff og tekstilskulptur.

Den mest kjente blant disse tekstilkunstnerne var Magdalena Abakanowicz (1930-2017), og som kom til å bli et verdenskjent ikon for denne kunstretningen.

Både Brit og Siri lot seg inspirere av eksperimentell billedvev. Brit ble et skoleår i Polen, Siri to for da hun var ferdig på Kunstakademiet ble hun av Magdalena Abakanowitcz tilbudt plass på hennes atelier for fritt, uten kunstnerens innblanding, utforske sine tekstile idéer og skisser i materialer og vevstoler.

Begge kunstnerne slo umiddelbart gjennem med sine nyskapende og banebrytende verk da de kom tilbake til Norge – Brit Fuglevaag på Høstutstillingen i 1965, og Siri Blakstad på Høstutstillingen i 1966. Siri ble også tildelt Morgenbladets pris for beste arbeid på Høstutstillingen for billedteppet «Polen». Dette verket er nå en del av Nasjonalmuseets Samlinger.

Internasjonal anerkjennelse

Både Brit Fuglevaag og Siri Blakstad vant umiddelbart internasjonale anerkjennelser, prestisjefulle priser og utsmykkingsoppdrag, og er innkjøpt av de store kunstinstitusjonene og private samlere.

Brit Fuglevaags verk «Form I» (1970) – 250×250 cm, sisal og «spindelteknikk» – er en del av Nasjonalmuseets Samlinger og er stilt ut i rommet for Moderne kunst. (Foto: Svein Erik Tøien)

Begge kunstnerne har også i perioder bodd mange år i utlandet. Brit Fuglevaag bl.a. 20 år i Paris, hvor hun bl.a. år 2000 ble tildelt medaljen «Mérite et dévouement Français» for sitt kunstneriske virke i
Frankrike.

Siri Blakstad har bl.a. bodd og arbeidet 12 år i London. En sparatutstilling ved «Craft Center of Great Britian» førte til at Siri ble bedt om å bygge opp og lede en avdeling for eksperiemnetll billedvev ved det høyt rangerte «Royal College of Aart» i London. Og da Siri sluttet ble hun tildelt ærestittelen «Honor Fellows». Men også under London-årene stilte Siri ut i flere land – bl.a. Spania, Frankrike, Tyskland og USA – og hun utførte også offentlige utsmykkinger, bl.a. til Rådhuset i Mo i Rana. Siri Blakstad har også undervist mange andre steder, bl.a. i Kina.

Brit har også bragt sine kunnskaper, kreative idéer og inspirasjon, videre i form av undervisning, bl.a. som avdelingsleder for tekstillinjen ved SHKS (1972-78), og 1989-1996 samme sted som den første professoren i tekstil i Oslo. Begge kunstnerne har også vært gjesteprofessorer ved flere amerikanske universiteter.

Arbeid og utmerkelser i senere år

Siri Blakstad er også kunstkritiker, og har de siste vel 20 årene bl.a. rapportert fra de store kunstbiennalene i Europa, og skrevet en rekke artikler i aviser og tidskrifter, bl.a. «Vi ser på kunst», Aftenposten, Klassekampen og Morgenbladet. Siri har også arbeidet som fargekonsulent, og var bl.a. kunstnerisk konsulent for så vel interør som eksteriør under gjenoppbyggingen av Utøya.

I september 2023 ble Brit Fuglevaag slått til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innasts for norsk tekstilkunst. Og våren 2024 ble hun hedret med at hun alene fikk stille ut i hovedrommet under den «46. Nordiske Kunsthåndverkutstillingen – Tendenser 2024». Åtte verk stilte Brit ut, og alt ble solgt i følge kunstneren selv.

I april 2024 deltok begge kunstnerne på Kronprinsesse Mette-Marits store vevsymposium i Dronning Sonjas KunstStall i Oslo.

Fra høsten vil Siri Blakstad ha atelier sammen med Kronprinsessen og hennes vevkollektiv. Kronprinsessen har invitert Siri til å undervise dem i bl.a. farger, komposisjon og kunsthistorie, og der hun selv får disponere to vevstoler.

Det er en stor glede å få presentere disse to kreative og nyskapende tekstilkunstnerne sammen i Nyksund ART Gallery under vignetten «LIVSTRÅDER»! Brit Fuglevaag med 12 billedtepper – de fleste laget spesielt til denne utstillingen – og Siri Blakstad med omtrent like mange malerier.

Her er en liten smakebit fra utstillingen «Livstråder»: https://youtu.be/1KTdJkTMo5M

Bilder fra hovedkunsternes atelierer

Brit H Fuglevaag ved vevstolen, mai 2024 (Foto: Marie Elisabeth Mjaaland)
Brit Fuglevaag og gallerist Marie Elisabeth Mjaaland ved arbeidsbordet. (Foto: Svein Erik Tøien)
Siri Blakstad i sitt atelier (Foto: Svein Erik Tøien)

Siri Blakstad viser kanditater til utstillingen og malerier som hun arbeider med. (Foto: Marie Elisabeth Mjaaland)

Bilder fra utstillingsåpningen

Siri Blakstad pakker opp håndkolorerte grafiske blad til utstillingen mens fotograf og gallerieier Svein Erik Tøien følger spent med. På veggen bak to av Tøiens fotocollage med tema «Surrealistic Nature». I vindu glasskunst av Kjersti Johannessen (nederst) og Anna Kathrine Munkejord. (Foto: Marie Elisabeth Mjaaland)

Tidligere kultursjef i Øksnes kommune forteller om Brit Fuglevaags verk «Fra Varangerfjorden II» under åpningen av «Sommer Exhibition 2024» (Foto: Marie Elisabeth Mjaaland)

Siri Blakstad og Svein Erik Tøien under åpning av utstillingen 10th Summer Exhibition 2024 (Foto: Marie Elisabeth Mjaaland)
«Livstråder» – et utvalg av Siri Blakstads verk i utstillingen (Foto: Svein Erik Tøien)
Brit Fuglevaag: «Landskap II» – 115 x 107 cm (Foto: Svein Erik Tøien)

Andre kunstnere

Nyksund ART Gallerys faste utstillere deltar også på sommerutstillingen:

SVEIN ERIK TØIEN – foto collage, kunstvideo, slideshows (se plakat nedenfor)

GUNN VOTTESTAD – maleri, grafikk

BRITT BOUTROS GHALI – maleri

EVA VOLD – keramikk

KJERSTI JOHANNESSEN – glasskulptur

MARIT EIK – minigrafikk

SVETLANA PECHNIKOVA – miniskulptur

ANNE KATHRINE MUNKEJORD – glass

Verk av noen av Nyksund ART Gallerys faste utstillere: Maleri og grafikk av Gunn Vottestad, miniskulptur av Svetlana Pechnikova, keramikk av Eva Vold, og glass av Anne Kathrine Munkejord. (Foto: Marie Elisabeth Mjaaland)

Fotograf og sivilarkitekt Svein Erik Tøien, bosatt i Nyksund siden 2012, stiller bl.a. ut foto collage fra serien «Surrealistic Nature». Svein Erik lager også kunstvideoer/slideshows. Plakaten ovenfor viser noen av videoene som er mulig å se i Nyksund ART Gallery.

Åpningstider:

29.06. – 11.08. tir-søn kl. 13 – 18

17.08. – 15.09. lør-søn kl. 14 – 17

Vi åpner også på forespørsel!

«SUMMER EXHIBITION 2024» er en salgsutstilling og står til 15. september 2024.

Hjertelig velkommen!

Velkommen til NYKSUND KURS & RETREATGÅRD- en vidunderlig liten edelsten ved havet!