«SUMMER EXHIBITION 2022»

Velkommen til Nyksund ART Gallery’s 8. sommerutstilling – “Summer Exhibition 2022”!

Tid: 26. juni-14. august 2022 kl. 14-18 (mandag stengt)

Sted: Nyksund ART Gallery (v/havnemoloen i Nyksund, Øksnes kommune)

Billedkunstner TOVE HOV JACOBSEN (f. 1945) bor i Sigerfjord i Vesterålen, og er hovedutstiller på årets sommerutstilling. Hun stiller ut 23 energirike, varme og livsbejaende malerier, som fyller det ene utstillingsrommet tl randen. I tillegg har vi rundt 15 forskjellige grafiske blad tilgjengelig i galleriet.

Tove er utdannet adjunkt og lærer i formingsfag, og har arbeidet som lærer i mange år. Hun har også drevet egen klesforretning, før hun som 45-åring bestemte seg for å realisere barndommens drøm: Å utdanne seg til billedkunstner.

Da Tove tok sin kunstutdannelse på 1990-tallet var det mørke og tunge farger som gjaldt, noe hun ikke var særlig komfortabel med. Men på en studietur oppdaget Tove den franske post-impresjonistiske maleren Pierre Bonnard, og det skulle forandre alt. For Bonnard brukte «Toves lyse og lette farger», og hun skjønte at hun ble nødt til å stole på sin egen intuisjon, og utforske og utvikle sitt eget kunstneriske uttrykk – i en kunstverden som var opptatt av andre trender.

Og det skal vi være glade for. For Tove Hov Jacobsen har funnet sitt eget personlige og særegne uttrykk med en lysende og skimrende fargepallett – noe som gjør at Toves malerier nærmest oser av livsglede, sommervarme og skjønnhet. Motivene trer lett og uanstrengt frem – gjerne i form et stilleben med sydlandske frukter og blomster i forgrunnen, og en åpen dør eller vindu ut mot det solide og velkjente nordnorske landskapet i bakgrunnen.

På den måte skaper Tove tydelige kontraster mellom det forgjengelige og det bestandige, samtidig som hun inviterer oss som betrakter inn i sin billedverden. Med nye friske øyner får vi mulighet til å se og oppleve det nære og kjære, samtidig som vi kan fornemme en duft av noe sydlandsk og lengselsfullt.

Og det er akkurat hva Tove ønsker å oppnå med sin kunst: Tove ønsker å minne oss om den korte stunden vi har på jorden, og hvor viktig det er å glede seg over alt det vakre som omgir oss. «For vi trenger skjønnheten og gleden», sier Tove – og ler varmt.

Tove Hov Jacobsen har holdt mer enn 30 separatutstillinger i inn- og utland, senest i Harstad Kunstforening i forbindelse med «Festspillene i Nord-Norge» i juni 2022.

Siden 1998 har Tove og hennes mann Hans Jørgen Jacobsen drevet Lihallen Kulturgård – en kulturskatt de sammen har skapt i det gamle tuberkulosehjemmet i fjellsiden høyt over Sigerfjorden.

Tove Hov Jacobsen i Nyksund ART Gallery på åpningsdagen

Sivilarkitekt og fotograf SVEIN ERIK TØIEN (f. 1955) viser i år en helt ny fotoutstilling med i alt 26 fotocollager, kalt «NYKSUND SURREALISM».

Svein Erik har bodd i Nyksund siden 2012, hvor han driver arkitektkontoret NYKSUNDARK og fotografvirksomheten Svein Erik Tøien Photography.

Som fotograf har han i mange år arbeidet med naturmotiv innenfor fotografi, og der han særlig prøver å synliggjøre det usynlige og magiske i naturen. Tidligere i år tok imidlertid hans kreative uttrykk en plutselig uventet endring, noe han selv setter i sammenheng med:

– to år med pandemi som endret livsfølelsen, og begrenset bevegelsesfriheten sterkt i perioder
– krigen i Ukraina som truer stabiliteten og tryggheten også i «vår» del av verden
– planer om å etablere luksushotell som fullstendig sprenger dimensjonene i det verneverdige havneområdet i Nyksund.

Svein Erik Tøien sier selv dette om fotoutstillingen:

«Jeg hadde etter hvert et sterkt behov for å gi følelsene av usikkerhet, frykt og absurditet, et kreativt uttrykk. Det startet med et par bilder som satte hele turistsatsningen i Nyksund på spissen – med cruiseskip som la seg inn blant bygningene i havna. Men raskt dukket det opp en rekke motiver der landskapene ble tilført overraskende, absurde og surrealistiske elementer, samtidig som dyrelivet som omgir oss daglig i Nyksund trer fram og gjør krav på stedet.»

Svein Erik viser også flere poetiske bildespill/kunstvideoer, blant annet «Creative Nyksund», «Winter Light over Nyksund», «Elemental Iceland» og «Et litografi blir til» (videodokument om Gunn Vottestad).

For en «sneak peek» på fotoutstillingen, se Svein Eriks nettgalleri: https://www.setoien.com/Art-and-architecture-3/Surrealistiske-collager/n-vFkq6M/Nyksund-Surrealism-sneak-peek/

Svein Erik Tøien monterer sin utstilling «Nyksund Surrealism»

Galleriets faste utstillere deltar selvsagt også på sommerutstillingen:

  • Billedkunstner GUNN VOTTESTAD (maleri og grafikk)
  • Keramiker EVA VOLD (brukskunst inspirert av havet)
  • Glasskunstner KJERSTI JOHANNESSEN (glasskulptur)
  • Glasskunstner ANNE KA MUNKEJORD (fargerik brukskunst, hjerter m.m.)
  • Tekstilkunstner BRIT FUGLEVAAG (billedvev)
  • Tekstilkunstner og billedkunstner SIGRID SZETU (silketekstiler)
  • Billedkunstner BRITT BOUTROS GHALI (maleri)
  • Billedkunstner MARIT EIK (minigrafikk)
  • Arkitekt og grafisk designer SVETLANA PECHNIKOVA (miniskulptur)

«Summer Exhibition 2022» er en salgsutstilling.

NB! Nederst på denne siden finner du omtaler av utstillingen 💖

Hjertelig velkommen!

Tips: For en fyldigere omtale av Nyksund som kunstarena, les gjerne artikkelen «Skaperkraft i havgapet» av redaktør Lillian Reif i «Magasinet KUNST»:

https://magasinetkunst.no/2017/07/12/skaperkraft-i-havgapet/https://magasinetkunst.no/2017/07/12/skaperkraft-i-havgapet/

Montering av «Summer Exhibition 2022» – 23 malerier av Tove Hov Jacobsen og 26 fotocollages av Svein Erik Tøien.
Fra den offisielle åpningen av «Summer Exhibition 2022», der bl.a. kultursjef Trond Ståle Mathisen i Øksnes kommune overrakk blomster til Tove Hov Jacobsen og Svein Erik Tøien

Gallerist Marie Elisabeth Mjaaland viser Gunn Vottestads siste litografier

Glasskunst av Anne Ka Munkejord og Kjersti Johannessen (nederst)

Billedvev av Brit Fuglevaag («Blomsterhavet, juli 2011»)

Maleri av Britt Boutros Ghali («Cairo 09», 83 cm x 83 cm)

Keramikk av Eva Vold
Miniskulptur av Svetlana Pechnikova

Minigrafikk av Marit Eik

Det er sagt om utstillingen….

«Helt ytterst i fiskeværet Nyksund finner du Nyksund Art Gallery. Et intimt og vakkert galleri drevet av særdeles dyktige mennesker. Årets utstilling er den tredje jeg har fått med meg hos dem. Da jeg studerte kunsthistorie, fikk vi forelest at god kunst skal gjøre noe med deg. Det skal jeg love at denne utstillingen gjorde og fremdeles gjør. Den anbefales for alle som beveger seg nordover og utover mot det store blå denne sommeren!»

— Karianne Arntzen, vokalist og poet

«Han er inne på et vanskelig område, Tøien. Det å lage gode kollasjer er så mye mer enn «bare» å ta et godt fotografi. Grunnidéen bak et kollasj må først og fremst være god. Deretter må han ha elementer tilgjengelig å jobbe med, som holder ønsket kvalitet. Så må han, med god teknikk, sette dette sammen til et produkt som forteller historien slik kunstneren ønsker, men også slik at betrakteren blir engasjert, og en del av samtalen.

Øksnesavisa mener at elementene er på plass i Tøiens kollasjer. Han treffer med virkemidlene, han gjør et teknisk godt arbeid, fra grunnen av, og han har en troverdighet bak budskapet som løfter utstillingen. Akkurat det siste er kanskje det som oftest vil ødelegge et i utgangspunktet godt kollasj, men her går altså Tøien klar.»

— Ulf Emil Rakvaag, journalist i Øksnesavisa

«En finfin utställning o Svein-Eriks bilder är magiska 🤩 En resa på ca 540 mil Höör-Treriksröset -Nyksund -Höör var väl investerad tid ( o pengar🫣) samt fantastiskt boende i en magisk omgivning 💖»

— Lena Johnsson, spesialpedagog

«De bildene til Svein Erik var verdt kjøreturen til Nyksund👌👌Det var på en måte som et tankekart😉 Utstillinga både fengslet og imponerte meg. Det samme med min venninne. Hun måtte «rives» bort derfra»

— Rose Hemmingsen

Velkommen til NYKSUND KURS & RETREATGÅRD- en vidunderlig liten edelsten ved havet!Welcome to NYKSUND COURSE & RETREAT CENTRE – a wonderful little gem overlooking the ocean!